A környezetbarát fürdőszoba kialakítása 3 lépésben

fürdőszoba

A fürdőzés kultúrája egészen az ókori civilizációkig vezethető vissza. Gondoljunk csak az antik, római kori fürdőkre. Viszont a fürdőzés személyes használata és ezáltal a személyes higiénia tömeges igénye csak a XIX. századra terjedt el. Napjainkban el sem tudnánk képzelni, hogy otthonukban ne biztosítsuk a megfelelő tisztálkodáshoz szükséges helyiségeket. Azóta viszont még egy szempont fontossá vált a fürdőszobák kialakításánál, mégpedig a környezettudatosság. Hogyan nézhet ki egy környezettudatos fürdőszoba? Hogyan alakítható ki? Írásunkban a fenti kérdésekre keressük a választ.

Mielőtt kitérnénk a zöld fürdőszoba kialakítására és praktikumaira, előtte célszerű általánosságban összefoglalni a tisztálkodó helységhez fűződő legfontosabb tudnivalókat.

Az elkerülhetetlen szigetelés

szigetelésA tervezői szakaszban a legnagyobb hiba a megfelelő szigetelés megteremtésének a hiánya. Sokszor előtérbe kerül a szépség, a kinézet, háttérbe szorítva a hosszútávú negatív hatásokat. Megfelelő példa erre az óriási méretű, panorámaablakos fürdőszobák kialakítása. Ugyan csodás, monumentális, exkluzív élményt nyújtanak ezek az ablakok, viszont a kinézet sok esetben anyagilag nem kifizetődő. A fürdőszoba így nehezen felfűthető, vagy éppenséggel ezen igény miatt radikálisan megemelheti a fűtési költségeket.

A tisztálkodó helyiségek kialakításánál sarkalatos pontnak kell lennie, hogy a szoba hőtartó képessége a megfelelő legyen. Ez a vastagabb falakkal, illetve a naturális eredetű szigeteléssel oldható meg a legegyszerűbben. A hőátadás gátlására célszerű kőzetgyapotot használni, valamint odafigyelni az optimális nyílászárók megválasztására.
A szigetelés viszont nem csak a hőmegtartás miatt fontos, hanem a penészedés kivédése miatt is. A penészgombák kialakulásának elkerülése végett kiemelkedően fontos a megfelelő szellőztetés lehetősége (nyílászárók, bukó-nyíló ablakok).
Az építés szakaszában még jelentős hiba lehet a vízszigetelés hiánya.

A burkolat és a csempe kiválasztása

A burkolat és a csempe kiválasztása leginkább meghatározza a fürdőszoba stílusát és hangulatát. A falfelület burkolására a csempét, a padló lefedésére pedig a járólapot használhatjuk. Azonban egyre inkább jelennek meg a piacon olyan lapok is, amelyek a járólapot is helyettesítik és a falfelület bevonására is egyaránt alkalmasak.
A csempe felrakása higiéniai szempontból erősen ajánlott, óv a penészedés ellen, könnyen tisztítható, illetve megteremti az állandó, rendszeres fertőtlenítés lehetőségét. Továbbá nem elhanyagolható tény, hogy megvédi a falakat a nedvesedéstől.
A különböző lakberendezési katalógusokban sokféle ötletet találhatunk a csempe felrakására, viszont még mindig elterjedt, hogy nem faltól falig rakják be a csempét. Praktikussági szempontból érdemes a csempét az ajtókeretig feltenni, ugyanis megvédi a falat a vízcseppektől.

A környezettudatos fürdőszobáknál a csempe kiválasztásánál is oda tudunk figyelni, hogy a megfelelő módon óvjuk a környezetet.
Érdemes olyan burkolatot választani, amely nagyrészt újrahasznosított anyagból készül. Illetve figyelhetünk arra is, hogy a csempemázak ne tartalmazzanak nehézfémeket, például ólmot vagy kadmiumot.

Szaniterek – az anyagi megtakarítás és környezetvédelem érdekében

fürdőszobaNapjainkban nem a termékhiány, hanem pont a túlkínálat nehezíti meg a fürdőszobai kellékek megvásárlását. Figyelembe kell vennünk, hogy a szaniterek (WC, mosdókagyló, fürdőkád, stb.) hosszú távon megfelelő minőséget nyújtsanak. A tervezésnél érdemes kiszámolni, hányan fogják rendszeresen használni a fürdőszobát. A legfőbb szempont az alapterület meghatározása. Ajánlott átgondolni, hogy nagyobb család esetén szükség van-e duplamosdóra, a mosdópulton extra szélességű rakodófelületre.

Emellett érdemes a szaniterek anyagát is áttanulmányozni. A kádaknál érdemes csúszásmentes akril alapanyagút választani, ugyanis kifejezetten erős a hőtartó képessége, nem hajlik és nem repedezik.

Ha a WC-ket a teljes környezettudatosság szellemében kívánjuk beszerezni, most már azt is megtehetjük. A környezetvédő életvitel csúcsa a víznélküli, napelemmel működtetett WC. Külön tárolóba gyűjti a folyékony és a szilárd salakanyagot, az utóbbit szárítja is, hogy később naturális trágyaként fel lehessen használni.

A WC kiválasztásánál kifejezetten ajánlott, hogy tartály szerint vásároljuk meg a toalettet. Érdemes kétállású tartály mellett dönteni, amely különböző mennyiségű vízzel képes öblíteni, attól függően, hogy kis vagy nagy dolgunk akad a fürdőben. Így tudjuk a legnagyobb mértékben szabályozni vízfogyasztásunkat.

fürdőszobai kiegészítőkAmennyiben teljesen a zöld életmód szerint kívánjuk kialakítani tisztálkodó helyiségünket, tanácsos odafigyelni a vegyszerek teljes kiszorítására és a természetes eredetű anyagok használatára. Ehhez elég sok praktika áll a rendelkezésünkre. Például a műanyag szivacs helyett kókuszrostból készült szivacsokkal is elvégezhetjük a felületek letörlését. Vízkő ellen ideális az ecet és a levendulaolaj használata, vagy a citromlé és szódabikarbóna keverékének az alkalmazása. Ezenkívül még számos fortély és megoldás ismeretes a különböző háztartási fórumokon.

Ha fürdőszoba kialakításán gondolkozik, kérje kollégáink segítségét már a tervezési szakaszban.

Kapcsolat