Hogyan igazodjunk el a burkolatok világában?

Így elsőre már a burkolat szó jelentése is feladhatja a leckét annak, aki nem igazán mozog otthonosan a lakásfelújítás témában. Ráadásul a választék tengerében nagyon könnyű elveszni, főleg, ha még nincs meg a pontos elképzelés, legalább elméletben.

A kínálatot böngészve láthatjuk, hogy elég nagy a burkolatok tárháza, ezért már az elején jó tudni, hogy mit is keresünk. Ebben a cikkben bemutatjuk a burkolatok főbb csoportjait, és rámutatunk az egyes burkolattípusok sarkalatos pontjaira is, amikre mindenképp érdemes lesz odafigyelni a döntésnél!

A burkolatok két nagy csoportja: meleg- és hidegburkolatok

A legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni, hogy minden olyan anyag, ami tapintásra hideg érzetet vált ki, az hidegburkolat. Ebből következik, hogy azok, amelyek a melegség érzését keltik bennünk a melegburkolat kategóriába tartoznak.

Tovább bontva a melegburkolatokat, beszélhetünk rugalmas- és faburkolatokról. A legismertebb rugalmas burkolat például a linóleum vagy a padlószőnyeg. A faburkolat esetében pedig talán a parketta vagy a hajópadló, ami mindenkinek elsőként eszébe juthat. A hidegburkolatok között viszont már nem csak beltéri, hanem kültéri típusok is vannak, ilyen például a kerámia vagy a padlólap.

Általánosságban igaz az, hogy melegburkolatokkal nagyobb felületeket borítanak be, ezért leginkább, a lakás belső tereiben alkalmazzák. A legjellemzőbb példa erre a nappali, a hálószoba és a gyerekszoba. Az „otthon melege” kifejezésben is benne van a hőérzet, amihez a melegburkolat adja meg a biztos alapot.

Burkolatválasztás: hova, melyik való?

Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk bemutatni, ha közösen egy virtuális sétára indulunk a képzeletbeli lakásunkban, és rámutatunk a sarkalatos pontokra. Indulhatunk?

Előszoba, közlekedő

Minden nap legalább kétszeri igénybevételnek van kitéve ez a helyiség, persze egy 4-5 fős család esetében a forgalom még ennél is sokkal nagyobb. A közlekedőben sokszor fordulunk meg cipővel, családi ház esetén gyakran a kertből közvetlenül az előszobába érkezünk, így nagy mennyiségű por, sár és kisebb nedvesség is éri a padlót. Tehát ide mindenképp magas kopásállóságú kőburkolatot vagy prémium minőségű laminált padlót javaslunk.
A nagy igénybevétel miatt a padló tisztántartása is kiemelten fontos. Nagyon megkönnyíti a mindennapokat, ha a padlóburkolat felülete nem túl kényes, így például a szőnyegpadlót kifejezetten nem ajánljuk, és az érzékenyebb burkolatokat sem.

Nappali

A közös családi pillanatok, az esti filmnézés helyszínéhez kevésbé illik pl. egy kőpadló. Egy meleg hatású laminált padló és egy pihe-puha szőnyeg kombináció viszont már mindjárt csábítóbban hangzik, igaz? Itt a kopásállóság nem fontos szempont, de ha itt padlófűtés van, akkor nagyon fontos, hogy a választott padlólap bírja majd a nagyobb hőhatást.

Konyha, étkező

Normál használat mellett egy jó kopásállóságú mázas kerámialap mindig jó választás, de ügyeljünk arra, hogy a fúgákat is impregnáljuk! A PVC, vagyis a linóleum konyhai alkalmazása itthon még nem jellemző, pedig könnyen összetéveszthetőek a fapadlókkal, ráadásul kíméli az ízületeket, ha sokat főzünk, és tisztítani is sima ügy.
Fontos tudni, hogy a mészkő- vagy gránitlapok csakis szakszerű impregnálás után lesznek ellenállóak a vízzel szemben, ha ez nem történik meg, minden folyadék vagy zsír, ami rákerül, foltot hagyhatnak rajtuk.

Fürdőszoba

Itt a víz állandó jelenléte miatt a vízálló burkolatot kizárólag szakszerű lerakással javasoljuk felhelyezni, így a padlózat hosszú évekig bírni fogja a használatot. Fontos tudni, hogy a melegburkolatok nagy része könnyen magába szívja a nedvességet, így könnyen felpúposodhat, idővel pedig súlyosan rongálódhat. A hagyományos kerámialapok mellett itt képbe kerülhet a márvány is. Ha pedig könnyed világos faburkolat hatást szeretnénk, válasszunk a PVC-padlók közül.

Hálószoba, gyerekszoba

Talán itt a legfontosabb, hogy a padló burkolata otthonos érzést váltson ki a lakójából, emellett a könnyű tisztíthatóság is nagyon hasznos tulajdonság. Ha szeretjük a padlószőnyeget, akkor ide már tervezhetjük, vagy a népszerű laminált padlók közül is választhatunk a bútorokhoz passzoló változatot. Itt a hangszigetelés jó extra lehet, főleg, ha emeleti szobáról vagy panellakásról beszélünk.

Terasz, erkély, loggia

A teraszra mindenképp kültéri hidegburkolat lesz célszerű, amely bírni fogja minden évszakban. Az erkély és loggia esetében már elegendő lehet egy hangulatos hidegburkolat hangulatát idéző linóleum is. A szőnyeget ezeken mindenképp felejtsük el!

Kapcsolat