Milyen anyagból készülhetnek szaniterek?

Sokaknak talán ismerős lehet az a helyzet, amikor új kádat szeretnének beépíteni, és egy áruházban vagy szaküzletben keresik a fürdőszobai részleget, ahol a szaniterek feliratot látják, és nem is tudják, hogy valójában jó helyen vannak. A szaniter ugyanis a mosdóhigiéniai termékek gyűjtőfogalma. Ide tartoznak a mosdókagylók, a mosdótálak, a WC csésze, a bidé, a piszoár, a fürdőkád, a zuhanytálca és a zuhany kabin.

Alapvető elvárás: a hosszú élettartam

A szaniterekkel szemben rengeteg követelmény sorakozik. Például jól kell bírniuk a használatot, hiszen hosszú éveken keresztül minden nap rálépünk, beleülünk, nekidőlünk, stb. A megfelelő vízállóság, vízlepergetés talán a legfontosabb elvárás velük szemben, illetve hogy jól ellenálljanak a súrolásnak, karcolódásnak, amik takarításkor előfordulnak. Mindezeket persze jó, ha minél alacsony előállítási költségek mellett tudják biztosítani, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő kádat, mosdókagylót, stb.

Egy szaniter pontos típusának kiválasztásában számos szempont meghatározó: méret, anyag, forma, és végül, de nem utolsó sorban az ár. Ebben a cikkben most kifejezetten a szaniterek anyagával kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze, amik jól jöhetnek akár egy teljesen új fürdőszoba tervezésekor vagy felújításkor is. Nézzük sorban!

Szaniterek alapanyagai

A korszerű gyártási követelményeknek és a különböző stílusoknak megfelelve, ma már az alapanyagok használata is sokkal szerteágazóbb lett.

Fa

A természetközeli érzés garantált a fából készült szaniterek használata közben. Stílusuk is meglehetősen egyedi tud lenni, tartós és környezetbarát szaniterek. Ugyanakkor fontos tudni, hogy nehezebben tisztíthatóak, és a teljes vízhatlanság csak extra költséggel oldható meg.

Természetes kövek

Ide tartozik a márvány és a gránit, melyek a szaniterek világában már a prémium kategóriát képviselik. Leginkább egyedi változatú mosdótálak és mosogatók készülnek ezekből az anyagokból. A márványról jó tudni, hogy nagy a vízfelvevő képessége, ezért vonzza a szennyeződéseket, emiatt mindenképp kíméletes tisztítószert kell alkalmazni! A gránit esetében ilyen gond nincs, ráadásul egyedülállóan széles választék is rendelkezésre áll belőlük.

Szintetikus anyagok: műanyag, akril

Ebben a kategóriában a legszélesebb a kínálat, hiszen kedvezőbb az árfekvésük. Hátrányuk sajnos, hogy felületüket elég gyorsan tönkreteszik a vegyszerek, és nem nagyon bírják a súrolást sem. A jó minőségű akril és akril-szilikát kompozit anyagból készült változatok már a felsőbb árkategóriába tartoznak.

Porcelán

Ha egy mosdókagylót, kádat vagy WC-t képzelünk magunk elé, akkor szinte biztos, hogy először mindenki a porcelánból készült változatot látja maga előtt. Nem is csoda, mert a porcelán a leggyakrabban használt szaniter alapanyag, aminek nem is igazán van versenytársa. Víz- és hőálló, állja az erős súrolást és a vegyszereket, plusz egészen olcsón előállítható.
A szaniterkerámiák gyártásában kétféle változata van, a kristályporcelán és a félporcelán (fajansz). A kristályporcelán a magasabb hőfokon való égetés miatt kifejezetten ellenálló képességgel bír és felülete extra kemény. A minőségi félporcelánok meglehetősen elterjedtek, az egyszerűbb előállítás és a megfizethetőség miatt. Egy újabb technológiai megoldásban a kerámia másodszori kiégetésével biztosítják azt, hogy a szaniterek felülete porózusmentes, teljesen vízlepergető és foltmentes legyen.

Zománcozott fém

Réges-régen ebből az anyagból készültek például a lavórok, a mosdókancsók, a szappantartók, de még ma is gyártanak zománcozott fémből ún. lemezkádakat és zuhanytálcákat. A zománc sajnos nagyon érzékeny, és hosszútávon nehezen áll ellen a súrolószereknek, és az esetleges fizikai behatásokat, ha például beleesik a kádba a zuhanyfej vagy bármilyen nehezebb tárgy. Ilyen esetben legyen nagyon résen, mert a zománc alatt megbúvó fém réteg gyorsan rozsdásodni kezdhet!

Rozsdamentes acél

Általában olyan helyeken építenek be rozsdamentes acélból készült szanitert, ahol azok várhatóan nagyobb igénybevételnek lesznek kitéve. Ilyen hely például a vasúti kocsik, a repülőgépek mosdói vagy a nagyüzemi konyhák, éttermek mosogatói. A rozsdamentes acél szaniterek nagy előnye, hogy nehezen sérülnek meg és könnyű a súlyuk is, így praktikus őket szállítani, és pl. a repülő sem kap extra súlyt miatta. Arra ügyeljen, hogy bizonyos vegyszerek hatására a felületük foltossá és mattá válhat. Egyedi tervezésű változatokat is láthatunk például egy loft lakásban, ahol a keményebb ipari stílus és a harmonikus otthoni hangulat találkozik.

Üveg

Ebből az anyagból főként mosdótálakat készítenek, ami egészen biztos, hogy exkluzív hangulatot kölcsönöz majd a fürdőszobának. Hasonlóan a zománchoz, az üveg is extrán sérülékeny, ezért nagyon fontos, hogy körültekintően használjuk.

Kapcsolat